Odżywianie wegetariańskie

Ta książka zawiera specjalistyczne streszczenia różnych aspektów diety opartej na roślinach lub bezmięsnych. Zapewnia nie tylko etyczne, moralne i religijne punkty widzenia z różnych okresów historii, ale także nowoczesne spojrzenie na promocję zdrowia i zapobieganie chorobom. Redaktor, Joan Sabaté, jest lekarzem i specjalistą od żywienia, który od kilkudziesięciu lat jest głównym badaczem w obserwacyjnych i interwencyjnych badaniach nad promocją zdrowia wśród adwentystów Dnia Siódmego. Zrekrutował międzynarodową grupę autorów i wielu swoich kolegów z Uniwersytetu Loma Linda do tej kolekcji. To, że 26 autorów składa się tylko z 2 lekarzy, może wskazywać na potrzebę tej książki, ponieważ ogólne wrażenie, jakie wywiera ta książka, jest takie, że dieta wegetariańska jest bezpieczna, smaczna, zdrowa, a czasem lecznicza. Materiał jest prezentowany zwięźle, z dobrym wykorzystaniem tabel i odpowiednio się do niego odwołuje. Diety wegetariańskie można sklasyfikować odpowiednio jako lakto-wegetariańskie, ovo-wegetariańskie, laktoowowegetariańskie lub wegańskie, jeśli obejmują one produkty mleczne, jaja, zarówno produkty mleczne, jak i jaja, lub w ogóle produkty zwierzęce. Dieta makrobiotyczna jest wyjątkowo restrykcyjną dietą wegetariańską, która nie jest odpowiednia pod względem odżywczym i prowadzi do niedożywienia, zwłaszcza u dzieci. Streszczenie badań nad udziałem dzieci i młodzieży wegetariańskiej w książce dostarcza danych na temat dzieci od urodzenia do 18 roku życia. Lakto-ovo- lub lakto-wegetarianie, jak większość adwentystów Dnia Siódmego, mają prawidłowy wzrost fizyczny, podczas gdy dzieci wegan mogą mieć wolniejszy wzrost, nawet jeśli są w dobrym zdrowiu.
W dyskusji na temat składników odżywczych budzących obawy w dietach wegetariańskich autorzy wyciągnęli wniosek, że odpowiednio zaplanowane diety wegańskie lub laktoowowegetariańskie mogą być odpowiednie pod względem żywieniowym. Istnieją obawy co do adekwatności przyjmowania cynku u wegańskich kobiet oraz niskiego spożycia witaminy B12 i jodu u wegan w ogóle, ale potrzeby te mogą być zaspokojone przez wzbogaconą żywność (taką jak płatki śniadaniowe i sól). Białe i azjatyckie kobiety wegańskie mogą potrzebować suplementów wapnia w celu zapewnienia, że ich spożycie jest odpowiednie, a osoby żyjące w północnym klimacie mogą wymagać suplementacji witaminą D w zimie lub przez cały rok, jeśli są w podeszłym wieku.
Tabele sprzyjających zdrowiu fitochemikaliów (poza tradycyjnymi składnikami odżywczymi) dostarczają informacji o żywności i źródłach ziołowych około 20 związków, od karotenoidów do tokotrienoli. Autor rozdziału poświęconego fitochemikaliom zaleca spożywanie całych produktów spożywczych zamiast suplementów fitochemicznych w celu jak najlepszego zabezpieczenia przed chorobą, ponieważ korzyści zdrowotne wynikające ze skoncentrowanych ekstraktów z owoców i warzyw o wysokim poziomie zawartości związków fitochemicznych są nieznane.
Dyskusja na temat diet wegetariańskich w odniesieniu do wytycznych żywieniowych w Stanach Zjednoczonych i wytycznych dotyczących chorób (dotyczących chorób serca, otyłości, nadciśnienia, cukrzycy i raka) konkluduje, że te zalecenia promują spożywanie bardziej nierafinowanych ziaren, owoców i warzyw oraz zmniejszenie spożycia spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu (obecne we wszystkich produktach zwierzęcych i żadnych roślinach) – dieta pokrywająca się z wegetariańskimi wzorcami żywieniowymi
[hasła pokrewne: cad kardiologia, zespół ostrej niewydolności oddechowej, kilaki ]
[hasła pokrewne: rytuksymab, choroby monogenowe, choroba przeszczep przeciwko gospodarzowi ]