Odżywianie wegetariańskie ad

Autor rozdziału dotyczącego wytycznych dietetycznych stwierdza, że dzisiejsza wiedza sugeruje, że diety bogate w pokarmy roślinne z małymi lub minimalnymi ilościami pokarmów zwierzęcych mogą być lekarstwem na współczesne choroby w stylu życia. Wytyczne żywieniowe dla wegetarian mogą być rozwijane w celu promowanie konsumpcji różnorodności i obfitości pokarmów roślinnych; przede wszystkim nierafinowane i minimalnie przetworzone produkty roślinne; opcjonalne produkty mleczne, jaja lub oba rodzaje; i obfite ilości wody i innych płynów. Kończące się rozdziały dotyczące historycznego kontekstu wegetarianizmu i jego związku z religią i duchowością są intrygujące i dostarczają nowych wglądów. Chociaż termin wegetarianizm został ukuty w połowie XIX wieku, praktyka powstrzymywania się od jedzenia mięsa sięga wstecz, w społeczeństwie zachodnim, przynajmniej do Pitagorasa w południowych Włoszech w VI wieku pne, do Zoroastra w Persji i Daniela w Babilonie w VII wieku pne Najwybitniejszymi zwolennikami wegetarianizmu w Ameryce byli Sylvester Graham, przywódca XIX-wiecznego ruchu religijnego, który nawoływał do wstrzemięźliwości i reformy praktyk zdrowotnych i higienicznych, oraz John Harvey Kellogg, XX-wieczny adwentysta Dnia Siódmego, który został przeszkolony jako lekarz i prowadził sanitarium adwentystów Dnia Siódmego w Battle Creek w stanie Michigan. Opracował substytuty mięsa i inne wegetariańskie produkty zdrowotne, w tym płatki śniadaniowe, które unieśmiertelniły nazwisko rodziny na całym świecie.
Elaine B. Feldman, MD
Medical College of Georgia, Augusta, GA 30912

[hasła pokrewne: choroba przeszczep przeciwko gospodarzowi, cykliczna neutropenia, rytuksymab ]
[patrz też: gruczolak ząbkowany, szczepionka rekombinowana, koagulopatia ]